Pappa från Solna blev kändis i Italien

Solnapappan Stefano startade en blogg för vännerna och familjen i Italien.

Men även andra ville läsa om livet i Sverige, och nu är han en välkänd mediepersonlighet i Italien.

Det var under föräldraledigheten med yngsta dottern Sofia som idén om en blogg föddes. Vännerna och framförallt familjen hemma i Italien ville ju se vad de gjorde om dagarna däruppe i norr.

Stefano började blogga om föräldraledigheten, congedo parentale på italienska, och fick med tiden en allt större läsarskara.

– Trots att pappaledigheten är slut sedan nästan två år så lever bloggen kvar. Jag får inte lägga ner den skriver folk, säger Stefano Dell’Orto.

Men även italienska journalister har surfat in på hans blogg, och de vill gärna veta mer om den exotiska svenska jämställdheten. I Italien finns ingen pappaledighet, utan det är traditionellt kvinnorna som är hemma när barnen är små.

– Jag vet inte om Sverige ligger i framkant eller om Italien ligger långt bak. Men Sverige är 40 år före Italien i alla fall, säger han.

Han menar att skillnaderna mellan länderna är stor, men att intresset för föräldrafrågan i Italien ökar. Stefano framhåller ett praktiskt vardagsexempel som skiljer länderna åt.

– Till exempel finns det barnvagnsramper vid nästan alla trappor i Sverige. Det ser man sällan i Italien.

Genom att medverka i tidningar, tv och radio har Stefano gjort att italienarna fått upp ögonen för den svenska modellen. Uppmärksamheten tar han med ro.

– Jag tar jättegärna den rollen som kändis. Kan man sprida bra exempel och ge tips så ska man ta den. Jag har bara fått positiva reaktioner och får mycket privata mejl efteråt. En del är avundsjuka och några frågar till och med hur man gör för att flytta till Sverige, säger han.

Han tror att mycket kommer att hända i Italien den närmsta tiden, och att man säkerligen kommer att snegla mot Sverige.

– Jag säger inte att pappor måste vara hemma, men det är verkligen bra att man får välja själv, säger han.

källa – https://mitti.se/nyheter/pappa-fran-solna-blev-kandis-i-italien/?omrade=solna