Hemliga sjukhuspapper låg i kartonger på golvet

Nya Karolinska har hamnat i ännu ett blåsväder. Sjukhuset har förvarat sekretessbelagda uppgifter i ett öppet kontorslandskap. De hemliga papperen har legat fullt tillgängliga i flera månader, skriver Stockholm Direkt.

En bild som Stockholm Direkt har publicerat visar hur en pappersinsamling märkt “sekretess” står bredvid en annan kartong märkt “ej sekretess”.

torslandskap. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN” width=”680″ height=”381″ class=”wp-image-497 size-full” /> Nya Karolinska har förvarat sekretessbelagda uppgifter i ett öppet kontorslandskap. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

En förälder lade märke till lådorna när hon besökte sjukhuset Nya Karolinska med sitt barn i augusti och reagerade på att de stod helt öppet i ett kontorslandskap.

– Den här bilden tog jag nu i december. Jag har gått förbi de där kartongerna tusen gånger när jag rullat runt mitt barn i rullstol. Om det sitter någon vid skrivbordet så är det ofta att de sparkar till lådorna under skrivbordet, så att de står halvvägs ute i korridoren, säger kvinnan till Stockholm Direkt.

to: NORA LOREK” width=”680″ height=”382″ class=”wp-image-498 size-full” /> Nya Karolinska medger att de inte följt rutinerna. Bilden är inte tagen på NKS.Foto: NORA LOREK

Nya Karolinska medger fel
Malin Rinder, funktionsområdeschef för akutsjukvård för barn, bekräftar för Stockholm Direkt att kasserat sekretessbelagt material har legat fullt synligt för besökare och personal.

– Tyvärr har våra rutiner för hantering av sekretessbelagt material i det här fallet inte följts, vilket vi ser allvarligt på. Enligt våra rutiner ska sekretessbelagt material kasseras i ett särskilt låst sekretesskärl. Våra lokala insamlingskärl i arbetsstationerna töms dagligen och skall inte stå tillgängliga för externa personer. Vi kommer att se över och förtydliga våra rutiner, skriver Malin Rinder i ett mail till Stockholm Direkt.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/hemliga-sjukhuspapper-lag-i-kartonger-pa-golvet/

Webbdesign Blistar AB