Hemliga sjukhuspapper låg i kartonger på golvet

Nya Karolinska har hamnat i ännu ett blåsväder. Sjukhuset har förvarat sekretessbelagda uppgifter i ett öppet kontorslandskap. De hemliga papperen har legat fullt tillgängliga i flera månader, skriver Stockholm Direkt.

En bild som Stockholm Direkt har publicerat visar hur en pappersinsamling märkt “sekretess” står bredvid en annan kartong märkt “ej sekretess”.

En förälder lade märke till lådorna när hon besökte sjukhuset Nya Karolinska med sitt barn i augusti och reagerade på att de stod helt öppet i ett kontorslandskap.

– Den här bilden tog jag nu i december. Jag har gått förbi de där kartongerna tusen gånger när jag rullat runt mitt barn i rullstol. Om det sitter någon vid skrivbordet så är det ofta att de sparkar till lådorna under skrivbordet, så att de står halvvägs ute i korridoren, säger kvinnan till Stockholm Direkt.

Nya Karolinska medger att de inte följt rutinerna. Bilden är inte tagen på NKS.Foto: NORA LOREK

Nya Karolinska medger att de inte följt rutinerna. Bilden är inte tagen på NKS.Foto: NORA LOREK

Nya Karolinska medger fel
Malin Rinder, funktionsområdeschef för akutsjukvård för barn, bekräftar för Stockholm Direkt att kasserat sekretessbelagt material har legat fullt synligt för besökare och personal.

– Tyvärr har våra rutiner för hantering av sekretessbelagt material i det här fallet inte följts, vilket vi ser allvarligt på. Enligt våra rutiner ska sekretessbelagt material kasseras i ett särskilt låst sekretesskärl. Våra lokala insamlingskärl i arbetsstationerna töms dagligen och skall inte stå tillgängliga för externa personer. Vi kommer att se över och förtydliga våra rutiner, skriver Malin Rinder i ett mail till Stockholm Direkt.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/hemliga-sjukhuspapper-lag-i-kartonger-pa-golvet/