Solna stad drar sig ur ägandet i Friends arena. Genom att betala 120 miljoner kronor för framtida förluster köper man sig fri från sitt borgensåtagande på 297,3 miljoner. – Det är inte en kommunal uppgift att driva eller äga arenor, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna.
Solna stad ägde tidigare 16,7 procent av Friends arena.
Solna stad ägde tidigare 16,7 procent av Friends arena. Genom att sälja sina aktier till fastighetsbolaget Fabege för symboliska fyra kronor och samtidigt skjuta till 120 miljoner kronor för att täcka framtida förluster upphör kommunens borgensåtagande på 297,3 miljoner. – Överlåtelsen innebär att Solna stads engagemang i Friends arena avslutas. Arenan är därmed ett stängt kapitel för oss. Vi lämnar över till en ägare, som är expert på fastigheter och därmed bättre på att äga arenafastigheten, säger Pehr Granfalk. Solna stad investerade 660 miljoner Solna stad betalar dessutom 58,4 miljoner för att Fabege ska kunna köpa arenans entrébyggnad. Totalt har Solna stad investerat drygt 660 miljoner i arenabygget. Enligt Pehr Granfalk har arenabygget skapat en hel stadsdel med miljardinvesteringar i infrastruktur. – Vi har varit med i starten för att få till en utveckling av Arenastaden med tiotusentals nya jobb, ny tunnelbana och nya bostäder, men nu är det dags att lämna arenan. Vår roll blir i stället att fokusera på utvecklingen av Arenastaden, ett av Sveriges främsta tillväxtområden, säger han. Socialdemokraterna kritiska Men Sara Kukka-Salam (S), oppositionsråd i Solna stad, är kritisk. – Det stämmer inte att Solna fått infrastruktur för miljonerna som man betalat för arenan. Infrastrukturen har kostat över 1 miljard kronor och har byggts inom det mystiska Råsta Holding som Solna stad är delägare i. Efter 10 år och 660 miljoner förslösade skattekronor har Moderaterna kommit till den insikten som vi Socialdemokrater hade från början. En liten kommun som Solna inte ska äga en arena, säger hon. Fabege tar också över Jernhusens och Peabs ägande i arenan, som efter affären ägs av Fabege och Svenska fotbollförbundet. Beslutet togs under måndagens fullmäktige.
Hej! Nu börjar våren närma sig och vår lagerrensning börjar gälla från 12 mars till 31 mars. Kampanjen gäller på Kläder upp till 30 %. Fiske utrustning/prylar och fiskebåtar […]
Växter skapar en unik, komfortabel omgivning. I ett hus eller en tomt någonstans på landet kan man vila från all stress och njuta av den vackra naturen. Landskapsdesign blir med […]
Om Park inn solna Det moderna och ståtliga Park Inn Hotel finner du i Solna, en förort till Stockholm. Hotellet är placerat i ett affärsdistrikt cirka 4 km från centrum. […]
Solna stad och polisen har skrivit under en överenskommelse om samverkan och ger nu ett gemensamt medborgarlöfte till solnaborna. Löftet innehåller ett antal konkreta åtgärder för att öka tryggheten i […]
Solna stad slutar äga Friends Arena
Solna stad drar sig ur ägandet i Friends arena.
Genom att betala 120 miljoner kronor för framtida förluster köper man sig fri från sitt borgensåtagande på 297,3 miljoner.
– Det är inte en kommunal uppgift att driva eller äga arenor, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna.
Solna stad ägde tidigare 16,7 procent av Friends arena.
Solna stad ägde tidigare 16,7 procent av Friends arena.
Genom att sälja sina aktier till fastighetsbolaget Fabege för symboliska fyra kronor och samtidigt skjuta till 120 miljoner kronor för att täcka framtida förluster upphör kommunens borgensåtagande på 297,3 miljoner.
– Överlåtelsen innebär att Solna stads engagemang i Friends arena avslutas. Arenan är därmed ett stängt kapitel för oss. Vi lämnar över till en ägare, som är expert på fastigheter och därmed bättre på att äga arenafastigheten, säger Pehr Granfalk.
Solna stad investerade 660 miljoner
Solna stad betalar dessutom 58,4 miljoner för att Fabege ska kunna köpa arenans entrébyggnad. Totalt har Solna stad investerat drygt 660 miljoner i arenabygget.
Enligt Pehr Granfalk har arenabygget skapat en hel stadsdel med miljardinvesteringar i infrastruktur.
– Vi har varit med i starten för att få till en utveckling av Arenastaden med tiotusentals nya jobb, ny tunnelbana och nya bostäder, men nu är det dags att lämna arenan. Vår roll blir i stället att fokusera på utvecklingen av Arenastaden, ett av Sveriges främsta tillväxtområden, säger han.
Socialdemokraterna kritiska
Men Sara Kukka-Salam (S), oppositionsråd i Solna stad, är kritisk.
– Det stämmer inte att Solna fått infrastruktur för miljonerna som man betalat för arenan. Infrastrukturen har kostat över 1 miljard kronor och har byggts inom det mystiska Råsta Holding som Solna stad är delägare i. Efter 10 år och 660 miljoner förslösade skattekronor har Moderaterna kommit till den insikten som vi Socialdemokrater hade från början. En liten kommun som Solna inte ska äga en arena, säger hon.
Fabege tar också över Jernhusens och Peabs ägande i arenan, som efter affären ägs av Fabege och Svenska fotbollförbundet.
Beslutet togs under måndagens fullmäktige.
Källa: http://www.expressen.se/nyheter/solna-lamnar-agandet-i-friends-arena/