Tuffare regler ska stoppa nya muthärvor i Solna

Solna ser över reglerna kring bisysslor, representation och mutor. Det var det första beslut Pehr Granfalk (M) tog som ny ordförande i kommunstyrelsen. Hans företrädare ska snart in i rättssalen åtalad för grov bestickning.

Om två veckor inleds rättegången om de misstänkta mutorna i samband med bygget av Nationalarenan i Solna. Sune Reinhold, före detta stadsdirektör i Solna, är åtalad för grovt mutbrott. Förre ordföranden i kommunstyrelsen i Solna och fyra direktörer är åtalade för grov bestickning.

Rättegången handlar om drygt 900.000 kronor som Reinhold fått för att han arbetat hårt med byggprojektet och ansågs livsviktig för det. De fem som åtalas för grov bestickning hade avtalat att Sune Reinhold fick skriva ut räkningar på drygt 30.000 i månaden för sitt arbete med projektet. Åklagaren anser att arbetet som utfördes ingick i hans arbete som stadsdirektör för en lön på 120.000 i månaden. De åtalade bestrider brott och menar att pengarna är att betrakta som helt vanligt konsultarvode.

Oavsett hur rättegången slutar finns det några stora förlorare. Lars-Erik Salminen som avgick vid årsskiftet och Solna stads och Nationalarenans varumärken.

Pehr Granfalk, 36, som suttit i kommunfullmäktige sedan han var 18 tog vid årsskiftet över klubban som ordförande i kommunstyrelsen efter Salminen. Hans första initiativ var att ge stadsledningsförvaltningen uppdraget att ta fram ett förslag till nya regler för bisysslor, representation och mutor.

– Jag vet inte om det begåtts brott eller inte och vilka regler som följts och inte följts. Men det har definitivt hänt något som inte borde ha hänt, säger Pehr Granfalk.

När Lars-Erik Salminen avgick deklarerade han bland annat att han lämnade den politiska scenen i Solna för att inte all energi, alla debatter och alla samtal kring Solna skulle handla om det som många döpt till ”mutbygget”.

– Alla tänker naturligtvis inte på muthärvan när de hör ordet Solna och det mesta av debatten har nog klingat av. Men det som skett har skadat staden och det har skadat arenan. Det har tagit mycket tid och mycket kraft, konstaterar Pehr Granfalk.

Han betonar att han inte tror att Solna har bättre jordmån för märkliga affärer än andra kommuner, men han är säker på att fler i Solna än i de flesta andra kommuner efter härvan kring Nationalarenan misstänker att politiker och tjänstemän fifflar med skattebetalarnas pengar.

– Det som hänt betyder att vi är skyldiga våra invånare att ta fram regler som är mycket tydliga och som vi öppet kan informera om och redovisa, säger Pehr Granfalk.

Om du är rättighetsinnehavare och har invändningar kontakta gärna oss via vår kontaktform.

Källa: https://www.dn.se/sthlm/tuffare-regler-ska-stoppa-nya-mutharvor-i-solna/

Webbdesign Blistar AB