Pehr Granfalks formbesked inför valet

Solna Nyheter har kollat matchformen på de styrande i Solna inför valet.

I dag kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (m)

 

Pehr Granfalk Arion Chryssafis solna moderaterna

Kommer Pehr Granfalk att försöka tiga sig igenom valrörelsen och förlita sig på att Solnas moderata kärnväljare ska ge honom nytt mandat ? Kan man vinna en match utan att röra bollen ? Moderaternas starke man undviker varje debatt. Han håller låg profil i såväl kommunfullmäktige som i det offentliga samtalet i Solna. Pehr Granfalk kommunicerar helst genom betalt annonsutrymme eller genom att låta sig intervjuas i husorganet ”Mitt i Solna”.

När missnöjet med förskolorna i Solna resulterade i den största demonstrationen hittills i kommunen valde Granfalk att inte visa sig. Han skickade i stället skolkommunalrådet Arion Chryssafis (m) att ta emot protestlistorna.

När upprörda föräldrar protesterade mot Alliansens nedskärningar i Kulturskolan och krävde att Granfalk skulle lyssna och ta emot namnlistor skickade Granfalk i stället en tjänsteman.

Han duckade även när protesterna mot bygget kring Råstasjön var som hetast.

När Granfalk trots allt tvingas uttala sig blir tonträffen ofta fel.

Efter en fråga i kommunfullmäktige varför Alliansen sparat fem miljoner på förskolan har Granfalks benchmarkingsvar blivit en klassiker vad gäller obegriplighet i det politiska språket.

Även om Pehr Granfalk har undvikit den politiska hetluften har han stått fast vid två ideér: Solna ska ha Sveriges lägsta skatter och byggande är det bästa sättet att ge välfärd till medborgarna.

Politiskt har det fungerat tidigare men på senare tid har även moderata kärnväljare i Solna börjat undra om det kanske finns viktigare saker för en kommun att prioritera.

De har sneglat på grannkommunen, moderatstyrda Sollentuna, vars kommunala skolor visar på bättre resultat än Solnas skolor. Sollentuna har även en modern sim- och idrottshall.

Man har frågat sig om det inte hade det varit till större glädje för kommuninvånarna om man satsat investeringspengar på till exempel en sim- och idrottshall i stället för att lägga pengar på att bygga en jättearena. Då hade det dessutom blivit pengar över för att modernisera
de ålderdomliga och slitna idrottsanläggningar som Solnas unga nu tränar på.

Missnöjet med förskolorna är utbrett bland Solnas föräldrar, inte bara bland traditionella vänsterväljare. Även moderatväljare undrar varför inte barnen ses som en lika viktig kommunal angelägenhet som byggande.

Alliansens planer på att bygga på strandskyddat området kring ett av Solnabornas, framförallt Råsundabornas, mest uppskattade friluftsområde, Råstasjön har säkert fått en del moderatväljare att fundera på andra partier.

Granfalks vurm för storbygge i kombination med Solna Nyheters avslöjande om hans eget märkliga boende har dessutom gjort att en del velat placera honom i gänget av trixande gammelmoderater – det gäng som statsminister Fredrik Reinfeldt tvingades rensa ut från sin regering när det uppdagades att de hade fuskat med tv-licenser och utnyttjat svart arbetskraft i sina hem.

När tidningen Dagens Samhälle nyligen rapporterade att Granfalk har Sveriges tredje högsta lön för kommunalpolitiker, Stockholms och Vellinges styrande ligger högre, förstärktes den bilden.

Valet kryper närmare och inom partiet är man medveten om missnöjet i de egna leden. Men när moderaterna för en tid sedan skickade ut en reklambroschyr till Solnas hushåll med budskapet att man bland annat vill rusta skolor och utveckla barn- och äldreomsorg var det en och annan som undrade om inte partiet borde ha gjort något under de senaste 15 åren då partiet haft makten i Solna. Det har inte saknats varningssignaler från skolor och förskolor.

Det har även riktats viss intern kritik mot Granfalks ovilja att komma in i matchen. Det finns flera män – det moderata laget består bara av manliga spelare – i moderattoppen som är ivriga att komma in och spela:

Arion Chryssafis, skolkommunalråd: Väjer inte för att för att ta en debatt. Dribblar ofta bort motståndare med sina detaljkunskaper. Har stenhårda nypor, utan att blinka har skolkommunalrådet lagt ned två skolor det senaste året.

Lars-Erik Salminen: Skulle älska att komma tillbaka och spela på topp men är politisk omöjlig efter att ha dragit på sig ett gult kort. Det ska påpekas att Salminen friades i hovrätten men i Solna är det ingen politisk merit att ha figurerat i utredningen om muthärvan kring Friends Arena.

Torsten Svenonius: Van att spela i större sammanhang än kommunpolitiken. Intellektuellt välutrustad och vinner ofta debatter, gärna i sluggerstil. Med sin något burdusa stil och sina rötter i den anarkistinpirerade delen av moderata ungdomsförbundet är det knappast troligt att han får ta på sig kaptensbindeln.

Lars Rådén: Anses inte mogen att spela på topp ännu. Får spela i backlinjen ett bra tag till.

 

Källa:

Webbdesign Blistar AB